Det här har, enligt Livsmedelsverket i en intervju med agens Eko, hänt på fyra slakterier i Sverige; i Luleå, Visby, Rättvik och Kristianstad. Samtliga slakterier är hel- eller delägda av Scan.

Enligt de normala rutinerna ska grisarna först bedövas sedan avlivas och först därdefter skållas i kokande vatten. I de aktuella fallen har man inte sett till att grisarna varit döda och de har vaknat upp skrikande av smärta  i det kokande vattnet.

Skälet till detta fruktansvärda djurplågeri, sägs vara att man ökat produktionstakten i de berörda slakterierna. I det sista fallet, som inträffade i Luleå hade slaktarna hade missat! att avliva en gris. Sedan hade man dessutom lastat in för många av djuren i det rum där de sövs före slakt , vilket fick konsekvensen att den skållade grisen inte ens hade tillräcklig bedövning.

Johan Beck-Friis, informatör vid Sveriges Veterinärförbund, säger till TT att det självklart är otroligt smärtsamt att bli skållad levande vid fullt medvetande. Han tror att man har tagit bort den personal, som ska kolla tt grisarna är döda och avblodade innan de skållas.

Det här får inte hända en gång till! Men Scan har tydligen låtit det hända flera gånger utan att ändra rutinerna på sina slakterier.

Ingenstans nämns, vad, som hänt med de ihjälskållade grisarna – är det från en av dem din fläskkotlett kom? Vem f-n kan man lita på nuförtiden?

Inte underligt att Mamma Scans köttbullar smakar rutten apa.

Ekot, SvD, Aftonbladet, Sydsvenskan

DN

Bloggare om , , , , ,

Annonser