SEB-krisen

SEB-krisen

Först kom den ”goda” nyheten; SEB:s VD Annika Falkengren uppträder i media och berättar att hon avstår från sin bonus för 2008. Hon fick ”bara” den fasta lönen på 7 miljoner kronor. Det hon ”avstod” från var 2,6 milj kronor i bonus.
Med tanke på att bankens resultat 2008 FÖRSÄMRATS med 27 % sedan helåret 2007, så hade det väl ändå varit löjligt att betala bonus överhuvudtaget. Löneavdrag hade varit rimligare.

Sen kom den DÅLIGA nyheten; Annika Falkengren skulle få en höjd fast lön med 2 mil.kr. från 7 milj till 9 milj under 2009.
Det här har naturligtvis gjorts med baktanken att SEB nu skulle kunna få hjälp av det svenska bankstödet.

Det är en cynisk beräkning av bankens styrelse. Bankens talesman Odd Eiken påstår nu att Annika Falkengren i själva verket sänkt sin lön. Han säger att hon har avstått från 2,6 mil. i bonus och att hon nu får ”bara” 2 milj i fast lönepåslag.
Att bonusavståendet gällde 2008 medan lönehöjningen avser 2009 nämner han inte.

Kvar sitter SEB med problemet att man i sin baltiska utlåning på c:a 200 miljarder mycket väl kan ha en förlustrisk på gissningsvis i spannet 10-100 miljarder, beroende på den ekonomiska utvecklingen i Baltikum. Någon som är optimist gällande den utvecklingen? Jaså inte.

Mitt i detta elände ger SEB:s styrelse sin VD en lönehöjning, som motsvarar nästan 10 årslöner för ett vårdbiträde. Jo det är höjningen som är så stor! En girighet utan några gränser!

Mitt i krisen med varsel, löneavståenden, oro och  ängslan hos den vanlige svensken gör man detta! SEB:s ledning spottar den vanlige Svensson mitt i ansiktet.

Låt dem inte göra detta ostraffat.

Sälj dina SEB-aktier om du har några. Flytta dina lån, ditt lönekonto och dina besparingar från SEB om du har oturen att ha affärer med den banken.

Something is rotten in the kingdom of the Wallenbergs.

SvD, Ekot, Sydsvenskan, DN, Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser