På Albertville-Realschule i Wittenden – en liten stad med 27 000 invånare, som ligger ett par mil nordost om Stuttgart – dödades idag 10  elever och tre lärarinnor.

Ytterligare fyra offer han gärningsmannen mörda innan han i en eldstrid med polis själv sköts till döds.

Gärningsmannen var 17 år och hade tidigare gått i den aktuella skolan. Han var klädd i svart militärmundering och använde ett automatvapen för att utföra sin slakt av oskyldiga människor.

Mordvapnet har enligt tidningen Bild troligen hämtats i hemmet – där  ett av de 18! vapen som familjen hade licens för saknades  då polisen gjorde polisens husrannsakan.

Varför pojken utförde massakern är inte utrett.

Det är vikigt att man nu inom EU tillsätter en ”task force” för att utreda denna och tidigare skolmassakrer och bygger vidare på det arbete, som påbörjats av den finska polisen efter de två skolmassakrerna i Kauhajoki och Tusby.
Ofta skulle den här typen av gärningsmän gå att avslöja före dådet med tillräcklig nätspaning baserad på profilering av  av störda unga män.
Om det skulle ha hjälpt i det här fallet får utredningen visa.

En annan fråga är varför familjen tilläts att inneha 18 vapen varav minst ett av tidnigen Bild klassats som ett automatvapen.

Aftonbladet, Sydsvenskan, Smålandsposten, DN, SvD

Bloggare om , , ,

Annonser